Ciasteczka kakaowe z maszynki

Ciasteczka kakaowe z maszynki

Składniki na około dwie blachy


masło 200 g
cukier puder 80 g
mąka pszenna 350 g
żółtka z 3 jaj
aromat waniliowy 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
szczypta soli
kakao extra mocne 2 łyżeczki ( kopiaste )
Miękkie masło utrzeć na jasną puszystą masę, następnie dodać wcześniej przesiany cukier puder, zmiksować. Kolejno dodać szczyptę soli, aromat, żółtka, połączyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać dodać do całości. Składniki zmiksować do momentu uzyskania kruszonki. Ciasto zagnieść w kulę, część umieścić w tubie maszynki do wyciskania z odpowiednim kształtem przystawki. W razie potrzeby ciasto można schłodzić, ale nie za długo wówczas zrobi się twarde.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciastka wyciskać obok siebie, z zachowaniem niewielkiego odstępu. W przypadku problemów przy nakładaniu ciasteczek polecam pominąć papier do pieczenia. Ciasteczka nakładane na suchą blachę mają lepszą przyczepność i bez problemu się przylepiają. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 °C przez 10-12 minut. Ostudzić na kratce. Ciasteczka przechowywać w metalowej puszce, wówczas zachowają świeżość do 1-2 tygodni.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

MAKARONIKI METODĄ FRANCUSKĄ

Bezy z kremem śmietanowym i lemon curd

BABECZKI LEŚNY MECH