Obserwatorzy

wtorek, 5 lutego 2019

Dżem z dyni z cynamonowo- cytrusową nutą


Składniki na 3 słoiczki po 250 ml

dynia prowansalska 1/2 średniej wielkości
woda 1 szklanka
cukier kryształ 1/2- 2/3 szklanki
cynamon 1 łyżeczka
kora cynamonu
sok z 1/2 cytryny


Dynię szorujemy, osuszamy. Następnie przepoławiamy i usuwamy pestki. Następnie kroimy w mniejsze kawałki i obieramy ze skóry. Całość przekładamy do garnka z grubym dnem. Dynię zalewamy wodą, dodajemy korę cynamonu, połowę cukru i dusimy pod przekryciem. Kiedy zmięknie rozgniatamy ją tłuczkiem do ziemniaków, gotujemy bez przykrywki, aby odparować nadmiar płynu. Dodajemy pozostałą ilość cukru, sok z cytryny i cynamon gotujemy mieszając dość często. Dynię można dodatkowo zmiksować jeśli chcemy uzyskać gładszą konsystencję dżemu. Gotujący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, szczelnie zamknięte słoiki układamy na szmatce dnem do góry i tak pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecane

Pączki z różą

Pączki z różą Ciasto drożdżowe pięknie wyrasta, bardzo łatwo się z nim pracuje. Podczas smażenia pączki są lekkie i nie nasiąkają tak tłu...

Polecane