Obserwatorzy

piątek, 1 lutego 2019

Ogórki kiszone


Składniki na około 4-5 słoików 1 l

ogórki gruntowe około 2 kg
koper do kiszenia
korzeń chrzanu
czosnek polski 2-3 główki
Zalewa 

wrząca woda 2 litry
sól kamienna 2-3 łyżki


Słoiki i nakrętki myjemy i wyparzamy. Nakrętki powinny być nowe lub bez śladów rdzy. Używając ponownie słoików z poprzedniego sezonu uprzednio sprawdzamy ich szczelność poprzez nalania odrobiny wody, odwracając dnem do góry potrząsamy i sprawdzamy czy nakrętka przecieka. Ogórki moczymy przez 30-60 minut w bardzo zimnej wodzie, następnie dokładnie je szorujemy i sprawdzamy czy nie są naruszone. Chrzan myjemy i obieramy, kroimy w słupski. Czosnek obieramy z łupiny i kroimy z grubsza w plastry. Na dno każdego słoika układamy baldachy kopru wraz z łodygą. Następnie bardzo ciasno układamy ogórki w pionie, ogonkiem ku górze, a pomiędzy dodajemy chrzan i po 3-4 ząbki czosnku w plastrach. Boki i górę słoika wypełniamy najmniejszymi ogórkami, ale w takiej ilości, aby wszystkie były w zalewie i nie stykały się z pokrywą.
Filtrowaną wodę gotujemy, mieszamy z solą do jej rozpuszczenia. Gorącą zalewą zalewamy ogórki i szybko, szczelnie zakręcamy. Tak przygotowane słoiki odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej, najlepiej pod przykryciem. Następnego dnia znosimy je do piwnicy, spiżarni lub w chłodne miejsce. Powinny być gotowe po 2-3 tygodniach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecane

Pączki z różą

Pączki z różą Ciasto drożdżowe pięknie wyrasta, bardzo łatwo się z nim pracuje. Podczas smażenia pączki są lekkie i nie nasiąkają tak tłu...

Polecane