Obserwatorzy

piątek, 15 marca 2019

Tort śmietankowy

Biszkopt
Przepis tortownica 16 cm, aby tort był wyższy należy przygotować dwa biszkopty

  •  3 duże wiejskie jaja, 
  • 6 łyżek cukru drobny kryształ,
  • 4 łyżki mąki pszennej, 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  •  pół łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie 
Przygotowanie Jajka w temperaturze pokojowej. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy zaczyna dobrze się pienić dodajemy pierwszą łyżkę cukru. Kiedy białka trzymają się ścian naczynia dodajemy partiami cukier, stale miksując na najwyższych obrotach. Następnie do białek dodajemy po jednym żółtku i miksujemy do połączenia składników. Mąki, proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy przez sito, dodajemy partiami do masy jajecznej, mieszamy ręcznie lub na minimalnych obrotach. Składniki mieszamy w jednym kierunku bardzo delikatnie za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki. Dno tortownicy wykładamy arkuszem papieru do pieczenia, zaciskając na nim obręcz tortownicy. Boki tortownicy wykładamy paskami papieru do pieczenia lekko natłuszczone, aby się trzymały formy. Ciasto delikatnie przekładamy do formy, wierzch wyrównujemy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C. Biszkopt pieczemy przez 30-40 minut ( najlepiej do suchego patyczka). Upieczone ciasto zrzucamy z wysokości na blat, w formie pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia, obrócone dnem do góry na kratce, wtedy biszkopt nie opadnie. Biszkopt nadaje się do krojenia parę godzin po upieczenia, a najlepiej kolejnego dnia. Wystudzony biszkopt owijamy folią spożywcza i chłodzimy w lodówce przez noc.
Krem śmietankowy

  • śmietana 30-36% 600 ml  
  • serek mascarpone 500 g
  • cukier puder 2-3 łyżki 

Poncz cytrusowy
  •  ciepła woda 1/2 szklanki 
  •  cukier wanilinowy 1 łyżeczka
  •  sok z połowy cytryny lub aromat  

Mocno schłodzoną kremówkę mieszamy z serkiem mascarpone. Następnie umieszczamy w misie robota kuchennego i ubijamy stopniowo zwiększając obroty miksera. Kiedy masa zaczyna sztywnieć, dodajemy przesiany cukier puder i ubijamy do uzyskania gęstego kremu. Krem dzielimy na cztery części.
Blaty ciasta nasączamy płaczem i przekładamy kremem, tort chłodzimy do godziny. Następnie tynkujemy ostatnią częścią kremu, wyrownujemy przy użyciu packi. Chodzimy koło godziny i dekorujemy wg uznania. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecane

Pączki z różą

Pączki z różą Ciasto drożdżowe pięknie wyrasta, bardzo łatwo się z nim pracuje. Podczas smażenia pączki są lekkie i nie nasiąkają tak tłu...

Polecane