Obserwatorzy

niedziela, 21 lipca 2019

Mus czekoladowy

Mus czekoladowy inspiracja moje wypieki 

Mus czekoladowy z bezą i owocami Delikatna i puszysta konsystencja musu w połączeniu z ciasteczkami Oreo. Natomiast dla równowagi smaków kwaskowe maliny to naprawdę świetne połączenie.
Składniki 
czekolada gorzka 68% 250 g
woda 4 łyżki
spirytus lub wódka mały kieliszek
masło 82 % 30 g
jajka duże 3
cukier 50 g
śmietana kremówka 36% UHT 120 ml
Przygotowanie 
Czekoladę, alkohol, wodę rozpuszczamy na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Białka z jaj ubijamy na jasną puszystą masę, dodajemy partiami cukier łyżka po łyżce, stale miksując na najwyższych obrotach miksera. W drugiej misce ubijamy śmietanę kremówkę, mocno schłodzoną. Żółtka dodajemy do masy czekoladowej, mieszamy. Następnie do masy czekoladowej dodajemy białka i kremówkę, delikatnie i ostrożnie mieszamy do połączenia składników. 
Ciasteczka Oreo kruszymy i umieszczamy na dnie słoiczków, delikatnie przekładamy mus i wstawiamy do lodówki na noc. Podajemy z owocami i pokruszoną bezą.
Smacznego 




1 komentarz:

  1. Kwasowość malin i słodycz musu czdekoladowego to idealne połączenie!

    OdpowiedzUsuń

Polecane

Pączki z różą

Pączki z różą Ciasto drożdżowe pięknie wyrasta, bardzo łatwo się z nim pracuje. Podczas smażenia pączki są lekkie i nie nasiąkają tak tłu...

Polecane